Съществува ли стандартен бизнес план?

Съществува ли стандартен бизнес план?

Бизнес планът винаги е ориентиран към резултати. Вашите резултати. За да подготвите един действително сериозен и осъществим бизнес план, то вие трябва да определите Вашите цели.

Не се опитвайте да използвате и да прилагате „готови“ бизнес планове, които са достъпни в Интернет. Бъдете сигурни, че там Вашите цели и начините за осъществяването им ги няма.

Какво представлява бизнес плана?

Бизнес планът работи за вашия бизнес. Той ви помага да гледате напред във времето, да разпределяте оптимално вашите ресурси, да се фокусирате върху вашите цели. Бизнес планът ви подготвя за възможни проблеми и нови възможности.

За съжаление, много хора мислят, че бизнес плановете са важни само при стартиране на нов бизнес или кандидатстване за кредити. Бизнес плановете са важни за успешното развитие на вашия бизнес, независимо дали се нуждаете от кредити или инвестиции.

Един нормален бизнес план  включва набор от елементи, част от които са описани в тази статия. Структурата на плана може да варира. Тя  би следвало да съдържа: описание на фирмата, предлаганите продукти или услуги, пазар, прогнози, управленски екип, както и финансов анализ.

Планът зависи от вашата конкретна ситуация и вашите цели. Описанието на вашата фирма, опита и постигнатите резултати от управленския екип са важни за инвеститорите. Добрата финансова история, която е подкрепена със счетоводни данни и финансови отчети е важна за банките.
Вашият план следва вашите цели. Вие ще определите, какво ще включите в него и до каква степен ще използвате информацията с която разполагате.

Кое е най-важното в бизнес плана?

Зависи от случая. Обикновено това е анализа на паричните потоци. Не пропускайте детайли и за прогнозните парични потоци. Всички подробности са от значение.

Паричният поток е и от ключов фактор за всяка фирма. Точно тук са най-често срещаните трудности пред бизнеса. Слабият и недостатъчен паричен поток не им позволява да обслужват своите задължения.

Вашите печалби са добър сигнал, но те не гарантират пари в банката и редовно обслужване на кредита. Много печеливши фирми имат проблеми и с ликвидността.

Запомнете, че само правилното планиране на паричния поток, е гаранция нещата да се случват и планираните цели да се постигнат. Срещал съм хора с брилянтни стратегии и идеи, красиво оформени бизнес планове, налични сертификати и разрешителни. Но те не са реализирали почти нищо от своите бизнес планове. Допуснали са подценяване и не са планирали правилно паричните си потоци. Пропуснали са да определят бюджети на своите отдели и не са следили реалните резултати.

Бизнес плановете не са за банката! Те са за Вас. Бизнес плановете са основата, която ще ви помогне да постигнете положителни резултати. Финансовото състояние и позициите на вашата компания ще се подобрят.

Tagged , ,

One thought on “Съществува ли стандартен бизнес план?

  1. […] не веднъж сме отбелязвали, вероятно прогнозните парични потоци са много по-важни, отколкото прогнозираната печалба. […]

Leave a comment