Финансовият раздел на бизнес плана

Един от основните раздели в бизнес плана е финансовия. Той помага да се определи, колко парични ресурси са необходими за реализацията на проекта и как фирмата ще ги разпредели оптимално по периоди.

Финансовият план дава представа за очакваната печалба от реализацията на проекта.

Финансовият раздел на бизнес плана включва данни от следните финансови отчети:

  • счетоводен баланс;
  • отчет за приходите и разходите;
  • отчет за собствения капитал;
  • отчет за паричния поток;
  • финансови коефициенти.

Финансовият план представя:

  • Прогноза за обема на продажбите
  • Баланс на паричните средства (анализ и прогноза на паричните потоци)
  • Таблица с данни за приходите и разходите
  • Баланс на активите и пасивите на фирмата
  • Графика на критичната точка (break-even point).

Всички посочени данни трябва да съответстват на посочените резултати и прогнози в предишни части на бизнес плана. Всяко едно отклонение ще се забележи лесно и ще подложи на съмнение достоверността на предоставяната информация.

Придържайте се към подготовката на три варианта за развитие на вашия бизнес. Песимистичен, оптимистичен и реалистичен.

Баланс на паричните потоци.

Както не веднъж сме отбелязвали, вероятно прогнозните парични потоци са много по-важни, отколкото прогнозираната печалба. Балансът на паричните потоци позволява да се оцени точно размерът на средствата, които са необходими за осъществяването на проекта.

Главната задача на този баланс е да провери до каква степен постъпленията и изразходването на парични средства са синхронизирани във времето.

Балансът на паричните потоци ни дава сигурност за ликвидността на фирмата при осъществяването на проекта. Под ликвидност в конкретния случай се разбира способността на фирмата да погасява своевременно задълженията си към кредиторите, използвайки наличните и постъпващите във фирмата средства.

Анализирайки планираното равнище на продажбите в бизнес плана, в баланса на паричните потоци ясно ще се обособят периодите, в който фирмата има необходимост от допълнително финансиране. Част от необходимото финансиране може да бъде осигурено от средствата на фирмата, част от банкови кредити или от задържане на плащанията към доставчици.

Детайлизираният прогнозен отчет за паричните потоци, ако е разбираем, реалистичен и изпълним от фирмата, може да привлече вниманието на инвеститорите към проекта.

Въпросът е не дали са възможни временни парични затруднения (във връзка с влиянието на сезонни фактори или закупуването на активи). Въпросът е как фирмата планира да преодолее тези етапи и доколко подхода и е реалистичен.

Когато прогнозния паричен поток е готов, то следва да се провери чувствителността на бюджета при изменението на различни фактори. Какво би се случило с прогнозните парични постъпления при спад в обема на продажбите, рязко снижаване на пазарните цени на предлаганите стоки или услуги, промяна на нормата на печалба. Балансът на паричните потоци позволява да се определи ефективността от вложените средства.

Tagged , ,

One thought on “Финансовият раздел на бизнес плана

  1. […] че само правилното планиране на паричния поток, е гаранция нещата да се случват и планираните цели […]

Leave a comment