Данъчни аспекти на бизнес плана

Данъчни аспекти на бизнес плана

Много често в бизнес плана предприемачите не отчитат влиянието на данъците. Този пропуск може да се приеме и като грешка, която ще наруши планираните парични потоци.

При отчитането и планирането на данъчните ефекти в бизнес плана основна роля играе периода, за който той е съставен.

Планът е краткосрочен (оперативен), когато обхваща 12 последователни месеца. При голяма част от фирмите краткосрочният план съвпада с календарната (финансова) година. Напълно възможно е и периодът, който обхваща плана да не съвпадне с финансовата година.

Липсата на синхрон в периодите не бива да ви притеснява. В този случаи във Вашия прогнозен паричен поток една значителна част от данъчните плащания, които ще направи фирмата, може да се окаже в началото на периода на плана. Възможно е и една голяма част от тях да е дължима в края на срока на разработения бизнес план.

Например: Вашият бизнес план обхваща период от 1 година с начало месец март. От предходната година сте реализирали печалба, за която ще заплатите корпоративен данък до 31 март на текущата година. Началото на Вашия план съвпада с възникване на данъчно задължение, което е резултат от предходен период. Това Ваше задължение за плащане следва да фигурира в прогнозния паричен поток на бизнес плана. В противен случай, още в началото на изпълнението на Вашия бизнес план Вие ще изпаднете в ситуация на погрешно разчетени парични ресурси, необходимост от допълнителни средства или в невъзможност да платите данъка.  

Данъчните плащания се основават на законовоуредените срокове и Вашият прогнозен паричен поток следва да ги отразява точно. В този аспект  е недопустима всяка една импровизация. Не само, защото Вашите прогнозни парични потоци ще се окажат погрешни, но и има опасност Вашата фирма да наруши действащи данъчни разпоредби.

Ако Вашият бизнес план е изготвен с цел получаване на кредит, банката ще Ви информира още в началото, че ще изисква от Вас доказателства, че сте коректен платец на данъци.

За да изчислите всички прогнозни данъчни плащания стриктно, се запознайте подробно с данъците и данъчни норми, които касаят Вашия бизнес:

  • Корпоративен данък върху годишната данъчна печалба
  • Данък върху добавената стойност
  • Данък при източника
  • Данък върху разходите
  • Местни данъци и такси в т.ч. патентен данък
  • Осигурителни и здравни вноски

Колко данъци ще платите?

Това зависи изцяло от факта какви печалби и продажби ще генерирате. При постигане на планираните в бизнес плана параметри, Вие ще платите планираните данъци, освен ако няма промяна на данъчните ставки.

Най-важното е да се съобразите със спецификата на Вашия бизнес. Отчитате данъчните ефекти на базата на поставените цели в плана. При придобиване или наличие на нетекущи активи – сгради, офиси и земя, ефект върху Вашите изходящи парични потоци ще имат съответните местни данъци и такси.

Планирайте правилно и винаги отчитайте данъчните аспекти на Вашия бизнес план.

Tagged , ,

Leave a comment