Как да продадем успешно бизнес?

Как да продадем успешно бизнес?

Всеки един бизнес може да се продаде.

Причините за продажба могат да бъдат много и е погрешно да се счита, че след като един бизнес е обявен за продажба, то той е нерантабилен и лошо управляван.

С какво трябва да започнем?

На първо място, необходимо е да се подготвите за сделката добре. Подсигурете всички необходими документи, които ще са необходими на продавача и се уверете, че те са актуални и отразяват действителното състояние на Вашия бизнес:

  •  Съдебно решение или
  •  Удостоверение от Търговски регистър.
  •  Разрешителни и сертификати;
  •  Патенти и търговски марки;
  •  Финансови отчети;
  •  Справки за Вашите постъпления от продажби;
  •  Справки за вземания и задължения;
  •  Справки за задължения към финансови институции;
  •  Справки за броя и структурата на персонала;
  •  Копия от данъчните декларации;
  •  Удостоверение за дължими данъци и справки за платени данъци;
  •  Търговски договори;
  •  Договори с кредитори, банки и лизингодатели.

Одитираните финансови отчети дават сигурност на купувача, но те не са задължителни. Въпрос, който може да се договори между страните в хода на сделката и, разбира се, на законови изисквания. Ако Вашата фирма е била одитирана, приложете към документите и одитните доклади.

Минимизирайте грешките.

Дори и да продавате малък бизнес и очакваната цена от Вас да е относително ниска, в процеса на сделката с купувача вие му предоставяте значителна информация.

Информацията няма цена.

Какво би се случило, ако, след като купувача разполага с подробна информация за Вашия бизнес, сделката не бъде финализирана?

Преди да започнете каквито и да е разговори и преди да предоставяте каквато и да е информация, идентифицирайте Вашия потенциален купувач. Проверете дали той е реална, действаща фирма и задължително подпишете договор за конфиденциалност.

Провеждайте първоначалната подготовка за сделката изключително внимателно. Крайната цел, а именно продажбата на Вашия бизнес, трябва де е известна само на Вас! До окончателното приключване на сделката има няколко етапа и всяка една допусната грешка, може да Ви струва скъпо.

Кои са Вашите потенциални купувачи?

Конкуренти

Напълно възможно е Вашият бизнес да заема добра пазарна ниша. Именно тя може да представлява интерес за вашите конкуренти. Придобиването й е начин за постигане на ръст и подобряване на пазарните позиции. Съвсем естествено, купувачът се интересува от конкретни пазарни и финансови параметри. Такива могат да бъдат Вашият пазарен дял и/или устойчиви и сигурни входящи парични потоци.

Не бързайте да сваляте картите на масата.

За да защитите Вашите интереси, потенциалният клиент може да бъде известен за възможната продажба от адвокат или специализиран консултант. Едва когато потенциалният клиент прояви и декларира сериозен интерес, то тогава името на Вашата фирма може да бъде оповестено на купувача.

Клиенти

Вашите бизнес клиенти също са Ваши потенциални купувачи. Те са в бизнеса в който сте и Вие, познават го добре и е нормално да се стремят към разрастване, подобряване на пазарните позиции и увеличаване на продажбите.

Доставчици

Потенциални купувачи на Вашия бизнес са и Вашите основни доставчици. Покупката на Вашия бизнес представлява за тях възможност за бързо разрастване на клиентската база, разширяване на техния бизнес, навлизане в нови населени места и оптимизиране на каналите за реализация на техните стоки. Вашите доставчици са в бизнес сектора, в който сте Вие, а това означава, че те познават отлично средата.

Съдружници или партньори

Възможностите за продажба на дялове на съдружник имат редица предимства. Вашите  съдружниците познават в детайли пазара, потенциала, плюсовете и финансовото състояние на фирмата. Това обуславя значително по-лесен процес на сделка до нейното окончателно финализиране. Не изключвайте и хипотезата да продадете Вашия бизнес на Вашите служители. Не подценявайте тази възможност. По-опитните и дългогодишни Ваши служители са наясно с развитието и текущите позиции на фирмата. Няма да бъде изненада, ако те имат не само интерес, но и ефективен сценарий за управление и развитие, който да им донесе успех.

Сега вече знаете, кои са Вашите най-вероятни купувачи. Това са страните, които биха проявили най-силен интерес.

След като сте извършили предварителната подготовка на необходимите документи и сте идентифицирали най-вероятните купувачи, пристъпете към следващата ключова стъпка.

Намерете Вашите съюзници.

Осъществяването на успешна сделка за продажба на бизнес изисква наличието на добър екип. Той трябва да е в състояние да аналириза всички изходни данни, да отчете всички детайли, възникнали в хода на преговорите, и да защити успешно Вашите интереси.

За да осъществите успешна сделка, Вие се нуждаете от:

  •        Адвокат
  •        Бизнес консултант, който има опит в такъв тип сделки
  •        Финансист

Не бързайте да определяте цената, на която сте склонни да продадете. Тя не се базира само на оценка на Вашите активи. Много често, освен чисто пазарното и финансово състояние на Вашата фирма, от значение са и редица други фактори.

Кое е най-важното на този първоначален етап от подготовката Ви за продажба на Вашето дружество?

Най-важното е да държите в тайна Вашите първоначални планове за продажба и да не афиширате публично Вашите цели.

Защо?

Ако започнете да разпространявате информация за това, че имате намерение да продадете Вашия бизнес, Вашите конкуренти няма да пропуснат този факт. Не им предоставяйте още едно оръжие, с което да Ви изхвърлят от пазара, преди да сте се осъзнали. Как ще реагират Вашите доставчици и клиенти, ако разберат, че се опитвате да продадете бизнеса си? Най-вероятно повечето от тях ще станат изключително предпазливи в бизнес отношенията с Вас, а е възможно и доверието им значително да намалее.

Бъдете сигурни, че ако Вашите най-добри служители разберат за Вашите намерения да продадете фирмата на Ваш конкурент, една голяма част от тях ще започнат да търсят алтернативи и ще Ви напуснат.

Да го кажем още по-ясно. Става въпрос за пари.

Ако държите цената на Вашия бизнес да намалее значително, още преди да сте пристъпили към евентуални преговори за продажба, то тогава действайте, както намерите за добре. Ако обаче искате да осъществите сделка и да постигнете добра цена за Вашия бизнес бъдете предпазливи и спазвайте съветите в тази статия.

Tagged

Leave a comment