Бизнес план. Показатели за ликвидност.

Бизнес план. Показатели за ликвидност.

Финансовите коефициенти са показател за дейността на фирмата. Те са относителни величини, които отразяват в концентрирана форма състоянието на фирмата.

Стойностите и анализът на финансовите коефициенти позволяват да се отговори на въпроса до каква степен е устойчиво финансовото положение на фирмата.

За целите на бизнес плана са важни както текущите, така и прогнозните финансови коефициенти.

Логично е при незадоволителни прогнозни финансови коефициенти да преразгледаме отново финансовия план и повторно да анализираме показателите за финансова ефективност.

Ликвидността на фирмата, в най-широк смисъл, е изразител на възможностите на фирмата да привлича парични средства в т.ч. не само от кредитни институции, но и в резултат на собствената си бизнес активност.

Показателите за ликвидност отразяват възможностите на фирмата за погасяване на краткосрочни задължения, използвайки бързоликвидните си активи.

Недостатъчната ликвидност може да увеличи текущите разходи на фирмата и да доведе до невъзможност за заплащане на задължения.

Трите основни показателя за ликвидност са:

  • Чист (нетен) оборотен капитал
  • Коефициент на текуща ликвидност
  • Коефициент на бърза ликвидност

Чист (нетен) оборотен капитал

Чистият (нетен) работен капитал е своеобразен финансов буфер, който позволява на фирмата да погаси напълно своите текущи задължения при необходимост и да бъде в състояние да продължи своята дейност.

Състоянието и промените на чистия (нетен) работен капитал са важни не само за ръководството на фирмата, но и за кредиторите, които предоставят краткосрочни кредити.

Източници за увеличаване на чистия работен капитал са:

  • Всяко нарастване на текущите активи на фирмата
  • Всяко намаляване на текущите (краткосрочни) задължения

Чистият (нетен) работен капитал е ориентир за способността на фирмата да заплати краткосрочни задължения. От друга страна, е важно и да се обърне внимание на  ликвидността и структурата на активите, които формират чистия работен капитал. От активите, които са посочени в приложената таблица, веднага се забелязва, че касовите наличности са по-малко от стоковите запаси, но са несравнимо по-ликвидни от тях. При съпоставка по хоризонтала на текущи активи и текущи пасиви с приблизително еднаква степен на ликвидност получаваме:

  • аванси+вземания ≥ заеми+аванси+задължения
  • (15+42) ≥ (2+8+25+12+5) или 57 ≥ 52
Резултат, който ни дава основание да считаме, че основните показатели за ликвидност ще бъдат добри. Нека да продължим и изчислим точно нетния работен капитал и коефициентите.

Текущи активи Сума Текущи пасиви Сума
Продукция 0 Краткосрочни заеми 2
Стоки 30 Получени аванси 8
Предоставени аванси 15 Задължения към доставчици 25
Вземания от клиенти 42 Задължения към персонала 12
Касови наличности в сметки 8 Данъчни задължения 5
Общо 95 Общо 52

В този пример чистият (нетен) работен капитал е 95-52 = 43

Коефициент на текуща ликвидност

Коефициентът на текуща ликвидност показва колко пъти краткосрочните (текущите) задължения се покриват от текущи активи.

Коефициентът на текуща ликвидност намалява, ако текущите пасиви нарастват по-бързо от текущите активи. Това е сигнал, че във фирмата могат да се появят проблеми с ликвидността.

Допустимата долна граница на коефициента – 1 се обуславя от факта, че текущите активи трябва да бъдат достатъчни за погасяване на текущите задължения. Превишаването на текущите пасиви над текущите активи показва, че фирмата не използва ефективно вложените средства.

На база на данните от таблицата коефициентът на текуща ликвидност е 95/52 = 1.83

Коефициент на бърза ликвидност

Вече отбелязахме, че не всички текущи активи са еднакви по отношение на своята ликвидност. В посочения пример стоковите запаси на фирмата са най-бавно ликвидните активи. Разбира се, изхождаме от хипотезата, че вземанията от клиенти не са проблемни. Когато включвате вземанията от клиенти и доставчици в изчисленията на коефициента, отчитайте само тези, за които имате 100% сигурност, че ще бъдат платени.

Коефициентът на бърза ликвидност определя отношението на най-бързо ликвидните активи спрямо текущите задължения. Коефициентът на бърза ликвидност, на база на приложения пример, ще бъде = предоставени аванси + вземания от клиенти + касови наличности / текущи задължения.

Коефициентът на бърза ликвидност = (15+42+8)/52

= 1.25

Една от възможните грешки при определяне на показателите за ликвидност е неправилното определяне на текущите пасиви. Това може да доведе до получаване на неверни коефициенти за ликвидност. Един пасив трябва да се определи като текущ, когато:

  • се очаква да бъде уреден в рамките на нормалния оперативен цикъл на дейността на предприятието; или
  • следва да се уреди в рамките на 12 месеца от датата на баланса.

Всички други пасиви трябва да се класифицират като нетекущи пасиви.

В посоченият пример е прието, че посочените задължения представляват текущи пасиви, защото те ще бъдат уредени в рамките на 12 месечен период, който съвпада с периода на финансовата година.

При използването на финансовите коефициенти за дейността на фирмата в бизнес плана е важно да се обърне внимание на динамиката. Подобряването на показателите на ликвидност е знак, че фирмата е в състояние да използва ефективно привлечените краткосрочни капитали.

Посредством показателите за ликвидност, кредиторите ще получат още едно обосновано доказателство, че фирмата няма да има проблеми с ликвидността и ще бъде в състояние да обслужва своите текущи задължения.

Tagged , ,

Leave a comment